Preskoči do glavnog sadržaja
Distribucija čiste izvorske vode i aparata za vodu
Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 08-16 h
Savjeti

Koliko je dnevno našem organizmu potrebno vode?

Iako svi poprilično dobro znamo da svakodnevno moramo piti vodu da bi naše tijelo normalno funkcioniralo, mnogi se ne mogu složiti oko toga koliko nam vode zapravo treba.

Količina vode koju svakodnevno trebamo unijeti u naš organizam kako bi on mogao obavljati sve za nas važne i vitalne zadaće, ovisi o gomili različitih čimbenika.
Npr. ovisi o:

  • našoj težini i visini
  • prehrambenim navikama, dakle što i koliko jedemo
  • o načinu na koji funkcionira svaki pojedini metabolizam
  • o našem životnom stilu
  • razini tjelesne aktivnosti svakog pojedinca

Stoga, točna brojka koja bi trebala pisati pored litara vode, sigurno nije univerzalna. Ipak, pokušat ćemo u analizi u nastavku biti što precizniji kako bismo odgovorili na pitanje o optimalnom dnevnom unosu vode.

Hidratiziranje organizma čistom izvorskom vodom

Preporučena dnevna količina pitke vode

U zemljama engleskog govornog područja, kada se govori o potrebi ljudskog tijela za tekućinom, koristi se izraz ‘8×8’. Riječ je o kratici 8 puta po 8 unci (jedinica za težinu koja iznosi jednu šesnaestinu funte ili 28,349 grama, što je ekvivalentno masi vode koja stane u čašu od otprilike dva i pol decilitara). Dakle, dvije litre vode raspoređenih u osam termina tijekom dana, sasvim je dobar početak te time nećete pogriješiti. Ali ako ste recimo rekreativni sportaš koji znojenjem gubi dosta tekućine, tada jasno onu brojku od ‘8×8’ trebate pojačati.

Također, ako ste prehlađeni, virozni, ili vas je dopala nepogoda probavnog sustava, morat ćete u tijelo unijeti više tekućine od predviđenog. Uz to, godišnje doba te klimatski pojas u kojem obitavate, također igraju veoma važnu ulogu.

Alkohol utječe negativno na hidrataciju

Institut za medicinu američke Nacionalne akademije znanosti čini korak dalje i predlaže ženama da svakodnevno konzumiraju 2,7 litara (oko 11 čaša) vode. Imajte na umu, međutim, tu riječ ‘konzumirati’, jer unos vode u organizam vrši se i preko hrane te ostalih pića osim vode.

Ipak, važno je znati da nisu sve tekućine jednake. Primjerice, kada idući puta uživate u gutljajima omiljenog Pilsner piva imajte na umu da je alkohol ipak diuretik, što znači da može imati kontraproduktivan učinak, izazvati gubitak vode te posljedično dehidraciju čitavog organizma.

Pretjerano konzumiranje kave može dovesti do dehidracije

Piće o kojem ni liječnici ni nutricionisti nisu na čisto jest kava. Nekada se smatralo da samo jedna šalica kave dnevno negativno utječe na hidrataciju vašeg organizma. Danas pak neke studije pokazuju kako vas kofeinski napitak zapravo može hidratizirati, ovisno o tome kako ga konzumirate.

Cynthia Sass, američka nutricionistkinja i autorica nekoliko knjiga i znanstvenih članaka, poznata je široj javnosti kao prehrambena savjetnica najpopularnije američke bejzbolske momčadi New York Yankeesa, a njezine je usluge koristilo i nekoliko momčadi profesionalne košarkaške i hokejaške lige. Ona zagovara rezultate novih studija koji pokazuju da se naše tijelo može prilagoditi kofeinu, što može poništiti njegov diuretski efekt, ali sve dok unos kave nije pretjeran. S druge strane, ako je unos kofeinskih pripravaka nepravilan ili ekstremno visok, to može dovesti do dehidracije.

Dakle, pretjerate li s dnevnim unosom kave, svakako je isperite s dovoljno vode.

Kako možemo znati uzimamo li dovoljno vode?

Najjednostavniji, najjeftiniji i najbezbolniji način kako da ustanovimo, ili barem pokušamo, uzimamo li dovoljno vode jest pregled boje mokraće.

Urolozi su jedinstveni u stajalištu kako bi naš ljudski urin trebao biti boje limunade, dakle lagana nijansa žućkaste boje. Ako boja mokraće ode ili u presvijetlu ili u pretamnu varijantu, to bi mogao biti znak da u organizmu nedostaje vode.

Osim toga, nemogućnost pijenja tekućine i opća slabost prvi su znakovi dehidracije. Ako osjetite bilo što od toga ili ako ne možete mokriti, svakako biste trebali potražiti pomoć liječnika.

Početnička greška svih koji često imaju problema s dehidracijom jest – vlastita procjena. Naime, kada čovjek osjeti da se lampica za žeđ upalila, dehidracija je nažalost već nastupila. Dakle, cilj je razmišljati barem o onih ‘8×8’ tijekom cijelog dana, što je više moguće ne dozvoliti da se žeđ uopće i dogodi.

Važnost pitke vode za zdravlje djeteta

Još nešto treba imati na umu. Dehidracija nije nešto što bismo trebali shvatiti olako. Jedan od mitova o unosu vode, pokazala je medicinska praksa, jest da dehidracija nije previše opasna.

Mnogi ne znaju, naime, kako samo 2% gubitka tjelesne tekućine može negativno utjecati na naše tjelesne performanse, a pokazalo se da gubitak od 1 do 3% narušava raspoloženje, smanjuje koncentraciju, povećavaju glavobolju, narušavaju radnu memoriju i povećavaju anksioznost i umor.

U osnovi je važno ostati hidratiziran, nema univerzalnog i preciznog odgovora koliko točno vode dnevno treba tijelu. Najbolja oklada? Započnite s osam čaša vode dnevno, a iz te perspektive osluškujte svoje tijelo i obratite pažnju na potrebe i dnevne aktivnosti te nadopunite s još nekoliko čaša po potrebi.

Zapamtite, ne postoje dva identična ljudska organizma, stoga pravila o potrebnoj količini vode često padaju u istu. Najbolji recept je osluškujte vlastito grlo, ali i tijelo. Također, kvaliteta vode igra značajnu ulogu, stoga čista i prirodna izvorska voda koja je balansirana optimalnom količinom prirodnih minerala ima puno veću vrijednost od uobičajene.